Lütfen bekleyin..



Binlerce balık telef olmaktan kurtarıldı

05 Haziran 2020, 13:18 - Okunma: 987

Ferit ŞAHİN isimli duyarlı bir vatandaşın, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ALO 180 (Tarım İletişim Merkezi) hattını arayarak Batman Çayı'nda suların çekilmesiyle oluşan su birikintilerinde binlerce yavru/ küçük balığın yaşam mücadelesi verdiğini iletmesi üzerine Tarım Bakanlığı konuyu 02/06/2020 günü saat 17:40 da Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze aktardı.

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce İl Müdürü Mehmet DEMİR, Hayvan Sağlığı, yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Zeki İŞCAN, Su Ürünleri Mühendisi Muhammed Fatih ADAK ve teknik personel İbrahim Adnan GÜNAYDIN tarafından durum değerlendirilmiş ve seri bir şekilde bölgeye intikal edilmiştir. Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca bölgede yapılan incelemelerden yüz binlerce yavru/ küçük balığın su birikintilerinde mahsur kaldığı, yaşam mücadelesi verdiği tespit edilmiştir. Bu durumun Batman Çayı yatağında yapılan ıslah çalışmaları neticesinde suyun akış güzergahının değişmesi ve oluşan su birikintilerinin çayla bağlantısının kesilmesinden kaynaklandığı gözlemlenmiştir.

İl Müdürlüğümüzce 02/06/2020 tarihinde, Batman İl Özel İdaresi, Batman İl Orman Müdürlüğü, Batman Belediyesi İtfaiye Amirliği ve Batman DSİ Şube Müdürlüğü ile koordinasyon sağlanmış; bölgeye kepçe, vidanjör ve itfaiye gibi iş makinelerinin intikali sağlanmıştır. Su birikintilerinin olduğu bölgede yeni su kanallarının açılma olanağı olmadığından bölgedeki İl Müdürlüğümüz personeli, diğer kurum personeli ve duyarlı vatandaşların iş birliği ile birikintilerdeki balıkların kova, file gibi araçlarla toplanarak suya bırakılması sağlanmıştır. Keza itfaiye araçları ile su birikintilerine su pompalayarak balıklarlın su ve oksijen ihtiyacı karşılanmıştır. Çalışmalar gece 22:30 a kadar sürmüş ve karanlık nedeniyle çalışmalara ara verilmiştir.

03/06/2020 Günü İl Müdürlüğümüz personelince gün boyu bölgede çalışmalara devam edilmiştir. Balıkları suyla buluşturmak için iş makineleriyle kanal açmanın mümkün olmaması nedeniyle İl Müdürlüğümüz teknik personeli ile DSİ Şube Müdürlüğü teknik personeli ortak çalışmasıyla file, kova, tül ağ kullanılarak yüz binlerce balık taşınarak suya kavuşturulmuştur.

İki gün boyunca yapılan yoğun çalışmalar neticesinde yüz binlerce balığın ölümü engellenmiştir. Tüm bu çalışmalardan dolayı başta Bakanlığımıza durumu bildiren duyarlı vatandaşımız Ferit ŞAHİN'e, çalışmalara destek veren kamu kurum kuruluşların personeline, İl Müdürlüğümüz teknik personeline ve bölgede bulunup yardım eden duyarlı vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=