Lütfen bekleyin..



Eğitim sen Kürt dil bayramını kutladı

15 Mayıs 2020, 14:04 - Okunma: 710

Eğitim sen Batman Şubesi Kürt dil bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Eğitim Sen açıklamasında "Dil, bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazla şeyi ifade eder. Her dil, o dili konuşan toplumun tarihinin ve kültürünün taşıyıcısıdır. Bireyin anadili dünya ile ilk iletişim kurma sürecinde edinip öğrenmeye başladığı ve dolayısıyla kimliğinin, kişiliğinin, duygusal ve zihinsel gelişiminin ayrılmaz

bir parçasıdır. Dil hakkı, yaşam hakkı kutsaldır. Hiç kimsenin bir başkasının dilini yasaklamaya hakkı bulunmamaktadır.Yüzyıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları ile dünyada var olan yüzlerce dil ya yok olmuş ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Açıkçası diller katledilmiş ya da katledilmek istenmiştir. Bir dili kullananlar bulunduğu müddetçe o dilin yok olmayacağı açıktır.

Ancak günümüzde pek çok dil yok olma/edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır. Modern yaşamın doğal akışı içinde kullanılmaktan vazgeçilen o dili kullanan toplum fertlerinin azalmasıyla, artık kullanan kalmadığı için kendiliğinden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan dillerin yanı sıra bir de konuşuldukları ülkelerin politikalarınca yasaklandığı için gelişmesi engellenen ve bu nedenle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan diller bulunmaktadır. Yeryüzünde; insanlığın ortak kültürel zenginliğinin bir parçası olan dilleri tehlikeli gören, yasaklamaya; dolayısıyla yok etmeye çalışan ülkeler bulunmaktadır.Yok edilmek istenen dillerden biri de Kürtçe'dir.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=