Lütfen bekleyin..



"Doğalgaz jeneratörleri ile elektrik enerjisi üretimi durdurulmasın"

23 Nisan 2020, 13:35 - Okunma: 889

İç işleri bakanlığı tarafından görevlerinden uzaklaştırılan Belediye eş başkanları Mehmet Demir İle Songül Korkmaz yaptıkları açıklamada "Daha önce GES ile ilgili çalışmalarımızı paylaştığımızdan burada da Su kuyularımızın yüksek elektrik giderini karşılamak için kurmayı planladığımız güneş enerji sistemleri dışında ki diğer çalışmalarımızı paylaşacağız. Özellikle batmanda güneş enerjisinin gün ortalaması 5-6

 24 saat kesintisiz çalışması nedeniyle güneş enerjisinden elde edeceğimiz elektriğin yetmeyeceği zamanlarda kesintisiz elektrik üretimi yapabilen gaz jeneratörleri konusunda çalışmalar başlattık. Bu çalışmada bizim için en büyük kriter daha ucuza elektrik üretip üretemeyeceğimiz idi. Değişik marka gaz jeneratörlerinin hem teoride vadettikleri motor verimliliklerine bakarak hem de uygulama yaptıkları yerlerde elde ettikleri gerçek verim değerlerine bakarak elektrik üretimi çerçevesinde fizibilite çalışmaları yaptık. Bu çalışmalar sonucunda özellikle dağıtım bedeli, TRT payı vb. üretimle ilgili olmayan giderlerden muaf olacağımız için yaklaşık %40 civarında elektrik giderinden tasarruf edebileceğimizi gördük. Yıllık 20 milyonun üzerinde elektrik faturası ödeyen su kuyularımız için bu oran büyük bir orandı ve yaklaşık yıllık bize 8 milyon gibi bir kazanç sağlamaktaydı. Kurulacak bu tesisin yatırım maliyetinin yaklaşık 12 milyon TL dir. Yaklaşık bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti ettiği görülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda böyle bir tesisi saat arasında olması ve bizim tesisimizinacilen kurmamız gerektiğine karar verdik. Çünkü böyle bir yatırım bize tasarrufun yanında farklı kanallardan elektrik elde ederek enerji bağımlılığını tamamen ortadan kaldırıyordu.
Bu sistemlerin başka bir avantajı da kojenerasyon sonucu ortaya çıkan ısı ile büyük alanların ısıtma ihtiyacını da karşılama imkânımızın olmasıydı. Biz bu sistemin üreteceği ısı enerjisinden faydalanarak su kuyularımızın bulunduğu sahada yaklaşık 25 dönümlük bir alana topraksız sera için planlamalarımızı tamamlamıştık. Bu projeyi seracılık ile birleştirmemizin sebebi ise seracılıkta en büyük gider kalemin ısıtma giderleri olmasından kaynaklıydı. Topraksız serayı tercih etmemizin sebebi ise yer altından çektiğimiz içme suyumuza herhangi bir kimyasalın karışmasına fırsat vermemekti. Bu serada, belediye olarak hem kendi ihtiyacımız olan çiçekleri yetiştirmeyi hem de kış aylarında Akdeniz bölgesine şehrimizin bağımlılığını azaltacak kendi sebzemizi yetiştirmeyi planlamıştık.
Gaz jeneratörlerinde kojenerasyon sistemi ile Elektik üretimi ve seracılık için gerekli olan bütün çalışmalarımızı tamamlamış ve çok önemsediğimiz bu çalışma için ihale hazırlıklarına başlamıştık. 2020 yılı içinde tamamlamayı planlamıştık.
     Ama ne yazık ki halkın iradesi gasp edilerek kayyum atandı. Durdurmak istenen bu projelerimizin hayata geçirilmesi için bir an önce bu irade gaspına son verilmesini talep ediyoruz. " denildi.
 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=