Lütfen bekleyin..



Ters Laleler açtı

11 Nisan 2019, 12:45 - Okunma: 2034

Birçok efsaneye konu olan ters lale Nisan ayının son haftasında açması beklenirken bir ay erken açtı.Her yıl Nisan ayının ortalarında açan endemik bitkilerden ters lale hava sıcaklığının düşmemesine rağmen bir ay öncesinden açtı. Ülkemizde ve tün dünyada olduğu gibi iklim şartlarının değişmesi bütün canlıları etkilediği gibi endemik bitki sınıfına giren ters laleleri de etkiledi.

Sason İlçe merkezine yakın yerlerde açan ters laleler doğal güzellikleriyle ayrı bir renk kattı.
BİR AY ÖNCESİNDEN AÇTI
Ters lale üzerine anlatılan efsanelerden biri de B Müslüman bir genç olan Çoban İbrahim ile Ermeni güzeli Besna’nın aşk hikâyesidir. Hikâye, “Kelhasna’nın keskin ve sivri kayalıkların bulunduğu dağlara tırmanan Besna ve İbrahim, el ele tutuşarak kayalıklardan kendilerini aşağıya atarlar. Paramparça olan vücutları İbrahim’in ektiği lale bahçesine dağılır, lale bahçesi kısa sürede kan gölüne döner. Bir süre sonra görenleri şaşkına çeviren bir olay olur: Güzel laleler boyunlarını büküp âşıkların kanlarına doğru gözyaşı akıtmaya başlar. Aşkları için canlarını veren Besna ile İbrahim’in çiçeği, boynu bükük ağlayan lale “ters lale” olmuş o gün bugündür. Ve Sason’un yüksek kayalıklarında, her baharın gelişinde, insanlara kötü kokular yayarak bu ölümsüz aşkı bir daha hatırlatır.”

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canal..
Petrol City AVM’nin zemin katında kitap fuarı açıldı. 29 Ocak–28 Şubat tari..
Batman’ın sevilen ailelerinden TPAO emeklisi İlhan Bezek’in oğlu ve TPAO es..
Kocaeli Fotoğraf Sanatı Derneği (KASK) tarafından bu yıl dördüncüsü yapıla..
Anadolu Vakfı’nın öğretmenlerin, değişen koşullar karşısında bilgi, beceri ..
5. Batman Kitap Fuarı kapsamında Yeşilçam’ın usta oyuncularından olan Hülya..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=