Lütfen bekleyin..



TÜPRAŞ 5.1 seviyesinde büyüdü

03 Ağustos 2017, 19:01 - Okunma: 1337

2017 yılının ilk yarısında Tüpraş, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin katkısıyla tam kapasite çalışmayı sürdürerek, satışlarını yüzde 5,1 arttırdı.Geçen yıla kıyasla olumlu seyreden küresel ranaj sektöründe, yüksek kompleksitesinden aldığı güçle tam kapasite çalışarak yoluna devam eden Tüpraş, ülkemiz için artı değer oluşturmaya devam ediyor.

 İkinci Çeyreğe 52 Dolar/varil seviyesinden başlayan ham petrol yatı, ABD, Libya ve Nijerya’dan gelen üretim artışlarının yanı sıra Mayıs’ta gerçekleşen OPEC karar toplantısında kesinti miktarlarının değiştirilmemesinin de etkisiyle 44 Dolar/varil seviyesine kadar gerilemiştir. Haziran sonunda 47,4 Dolar/varil’e yükselmiş, 3 aylık ortalama ise 49,8 Dolar/varil olarak gerçekleşmiştir. İlk çeyrekte başlayan Avrupa ve Rusya raneri bakımlarının ikinci çeyreğe uzaması ve Orta Doğu’daki bazı ranerilerde yaşanan arz kesintileri, Nisan ayında ürün karlılıklarına pozitif yansımıştır. Mayıs ve Haziran aylarında ise normal seviyelerinin üzerinde seyreden fuel oil karlılığının da etkisiyle raneri kapasite kullanım oranları küresel olarak yüksek seyretmiştir.
YÜZDE 5.1 BÜYÜDÜ
Diğer yandan, düşük yat ortamının devam etmesi, havacılık sektöründe toparlanma ve gelişmiş ekonomilerde özellikle Avrupa’da iyileşen ekonominin etkisiyle ürün talepleri geçen yılın da üzerinde gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, 2017 ikinci çeyreğinde güçlenen ürün karlılıklarının etkisiyle ortalama Akdeniz marjı 5,8 Dolar/varil olmuş, aynı dönemde Tüpraş tam kapasite çalışarak 7,8 Dolar/varil net marj elde etmiştir. Bu dönemde 7,8 Milyon Ton üretim rakamına ulaşan Tüpraş, 6,6 milyonu yurtiçine 1,4 milyon tonu da uluslararası pazarlara olmak üzere toplamda 8,1 Milyon Ton’luk satış gerçekleştirmiştir.

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=