Lütfen bekleyin..



Batmanlı Şair Alioğlu Azerbeycan’da Düzenlenen Kadın Etkinliğine Damgasını Vurdu

14 Mart 2017, 03:40 - Okunma: 1345

8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü münasebetiyle Azerbaycan Ressamlar Birliği′nde proje yöneticisi, ressamlar ittifakı üyesi, ressam Elnure İsgenderova ve organizatör Aygün İsgenderovanın girişimiyle düzenlenen resim sergisinde çok sayıda misafir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, basın mensupları, aydınlar ve sanatçılar yer alarak konuşmalarıyla önleme renklilik kattılar.

Azerbeycanda yaşayan Batmanlı hemşehrimiz  şair, yazar Fesih Alioğlu da etkinliğe katılarak dikkatleri üzerine çekti.

Ayrıca Uluslararası Haydar Aliyev Düşünce Merkez“ inin başkanı olan şair, yazar Fesih Alioğlu konuşmasında tüm Azerbaycan ğanımlarıını selamlayarak dünyada oluşan Uluslararası Kadınlar gününün tarihçesinden bahsederek bazı tarihi bilgilere yer verdi.8 Mart Dünya kadınlar günü dolayısı ilede konuklara kısa bir bilgilendirme yapan Yazar Alioğlu “ Kadınların erkeklerle eşit olmak için yürütülen mücadele, 8 mart 1857 yılında ABD′nin New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük maaşa, uzun çalışma saatlerini ve kötü çalışma koşullarını protesto olarak tatil etmesi kabul edilir. Fakat polis faaliyetin uzun sürmemesi için gösterisi daığıtdı. Gösteriden kaçmayan 129 kadın işçi gösteride hayatını kaybetti. Helak olan kadınların anısını aziz tutarak ve daima dünyada kadın özgürlüğü sağlanması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin Klara Setkin isimli bir Alman sosyalist kadını 1910 yılında 1857 yılı olaylarından 52 yıl sonra Danimarka′nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar kurultayında önerdi ki, Amerika′da 8 Mart′ta yakılarak öldürülen 129 kadın işçinin anısına her yıl 8 mart gününü Dünya Kadınlar Günü olsun. Ve bu teklif de kabul olundu.  BM de 8 Mart Dünya Kadınlar günü olarak tanıdı dedi.

Daha sonra Azerbeycan dak kadın hakları ile ilgili b,lgi veren Fesih Alioğlu  “bilindiği gibi Azerbaycan′da da Dünya Kadınlar günü 1917 yılından kaydedilir, yakın tarihte milli lider Haydar Aliyev tarafından temeli atılan, 1995 yılında imzaladığı kararname ile gayri resmi iş günü ilan edildi. Bu da Ulu Önder H.Alyevin Azerbaycan kadınlarına karşı gösterdiği özel sevgi, ilgi ve özenin göstergesidir. Azerbaycan kadınları dünyanın en güzel kadını olduğunu söylüyordu ve yüksek düzeyde saygı ve sevgi gösteriyordu”dedi.

Şair, yazar Fesih Alioğlu programın sonunda özel olarak Azerbaycan Cumhuriyeti′nin First Lady′si, Mihriban  Aliyeva   Başkan Yardımcısı görevine seçilmesinden dolayı  8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle yürekten kutladı ve Mihriban hanıma  yeni görevinde başarılar diledi.

 Dünya Kadınlar günü münasebetiyle bütün Azerbaycan hanımlarını ve etkinliğe katılan hanımları içten Tebriik eden Alıoğlu kadınları yaşamın her alanında yer edinerek kadınlara adadığı şiir ile tüm kadınları tebrik etti.

Programın sonunda Şair, yazar Fesih Alioğlu tertip   organizatörü tarafından fahri sertifika ile ödüllendirildi.

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Mahalle buluşmaları kapsamında İkiztepe (Girbereşik) Mahallesini ziyaret ed..
BATSO Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Demir ve Batman Ticaret Borsası Baş..
Vali ve Belediye Başkanı Vekili Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp hanıme..
Batman’da hayır ve sosyal projelere verdiği destekleriyle adından söz ettir..
Batman Belediyesi, trafik kazalarını minimum seviyeye indirmek vearaç sürüc..
Kurum ziyaretlerinde bulunan Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, yardıma mu..

RSS
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=