Bu gün ki yazımızda geri dönüşümü bir an önce hayata geçirmesek geri döşü olmayan bir yola gireceğimize değinmeye çalışacağım. Sınırlı kaynakların var ama dünya nüfusu her gün katlanarak artıyor. Daha fazla üretim daha fazla maliyet demektir. Daha fazla ağaç kesiliyor. ve Yok olan milli servet. Geri dönüşümle her şey geri gelir. Geri dönüşüm olmayan bir yerde her şey çöp olur gider. Burada isim çok önemli, çöp mü? Yoksa geri dönüşüm mü? Nasıl bakıyorsak ve adını ne koyuyorsak bizim için odur. Kağıt, karton, Plastik, cam, alüminyum ve demir. . . . . .
1 ton kağıt ve karton için 17 ağacın kesildiğini biliyor muydunuz? 17 ağacın kaç yılda yetiştiğini hiç merak etiniz mi? Bir ağacın yılda kaç litre suyu filtre ederek temizliyor. Yılda kaç litre havayı temizliyor. Temiz Su, temiz hava ve meyveler olmasa yaşayamayacağımızı unutmayalım. Topluma geri dönüşümün önemi bir an önce anlatılmalı ve hayata geçirilmelidir. Unutmayalım ki “ Dünya'da 3 trilyondan fazla ağaç bulunuyor. Yılda 15 milyar ağaç insanlar tarafından yok ediliyor. Kişi başına 422 ağaç düşüyor. Unutmayalım ki milli servete çöp dersen yok olup gidersin.
KİŞİ BAŞINA 422 AĞAÇ DÜŞÜYOR
Bilimsel bir araştırma bize durumun vahametin aktarıyor. İşte o araştırma. ABD'deki Yale Üniversitesinden bilim insanları tarafından yapılan ve "Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; “ Dünya'da 3 trilyondan fazla ağaç bulunuyor. ağaç sayısı ilk uygarlığın ortaya çıkışından bu yana yarı yarıya azaldı. Yılda 15 milyar ağaç inşalar tarafından yok ediliyor. tarım arazisi açma, kötü orman yönetimi, yangınlar gibi nedenlerle yok edildi., ilk uygarlıkların 11 bin 700 yıl önce ortaya çıkmasından bu yana yeryüzündeki ağaç sayısının, yüzde 46 oranında azaldı. ormanlardaki azalmanın, iklim ve insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olacağı” uyarısında bulundu. Dünya'da 3,04 trilyon ağaç bulunuyor ve kişi başına 422 ağaç düşüyor
DEDELERİMİZ VE NENELERİMİZ AĞAÇ DİKERDİ
Kendi ellerimizle atığımız değerleri değerlendirmiyoruz. Bir ton kâğıt için kaç ağacın kaç yılda yetişmesi gerekiyor. Geri dönüşümle bu kadar beklemeye gerek yok. Ne zaman, nede maliyet olarak. Kesme yok, taşıma yok, binlerce kilometre gitmesine gerek kalmıyor. Milli toplumsal bir bilinçle milyarlarca dolar artıya geçecek ülke. Doğum günlerinde gıda boyalı pastalar ile kutluyoruz. Bizim veya sevdiklerimiz doğum günlerinde neden yaşama bir yaşam daha katmıyoruz. Çiçekleri koparmayalım. Ne mi yapabiliriz. Devlet ve belediyeler boş arazilere ayarlarsa herkes sevdiklerin doğum günlerinde ağaç ekerse en anlamı hediye olmaz mı? Doğum günü bahçeleri ile ağaç sevgisini hayata geçirebiliriz. Unutmayalım Bin yıl yaşayan ağaçlar var biz olmasak bile doğum günümüzde bizim olmadığımız dünyada oksijen vermeye devam edecek. Kendi kültürünü yaratamayanalar başkalarına ait olan tüketim kültürünün sadece esiri olurlar. Dedeleriniz ve neneleriz ağaç dikerdi. Siz neden hiç dikmiyorsunuz.? Okullar da Ekoloji dersi ile geri dönüşümün önemi anlatılmalıdır. En fazla kağıt toplayan okullar belirlenir ve o okullun öğretmen ve öğrencileri belirlenir ve ödüllendirilir. Çevreci anne, çevreci esnaf, çevreci temizlik elmanı ve çevreci kapıcı . . . . .
Bu iş bilinçli anneler ile hayata bulur. Hepimizi bu hayata getiren nasıl annelerimiz ise geri dönüşüm konusunda bilinçlenmiş anneler evdeki çıkan evsel atıkları kağıt, plastik cam ve metal olarak sınıflandırsa, ayrı poşetler için atılırsa milli servet katkıda bulunulacaktır. Annelerden sonra işyerlerindeki temizliğe bakan personel ve bina kapıcılar duyarlı olması ile çöpe gidenler geri gelir.
BAŞIMIZA TAŞ YAĞACAK
Başımıza taş yağmadı ama bu yıl Marmara bölgesine limon büyüklüğünde dolu yağdı. Yüzlerce arabanın camı aşağı indi. Ağaçları kesmeye devam edersek havada bulunan oksijenin değerlerindeki değişiklikle bu gidişle başımıza taşlarda düşecek. Uzaydan gelen gök taşlar atmosferde aşağı inene kadar yanarak eriyor. Ağaçlar oksijen üretiyor. Oksijen ise yanıcı özeliğinden dolayı oluşan sürtünme ile uzaydan gelen göktaşı ve meteorları eritiyor. Biz sadece gök yüzünde hızlıca yok olan bir ışık görürüz buda ağaçların ürettiği oksijenle olur. Geri dönüşüm ile bu felaketin önüne geçebilir. 1 yetişkin ağacın 250 kişin nefes almakta olduğu oksijen ihtiyacını karşılıyor. Ağaçların oksijenin yanış sıra bizim kirletmiş olduğumuz suyu da filtre görevi görmektedir. Her ağaç her kirletmiş olduğumuz suyun 50 metre küpünü temizler. Her ağacın kökleriyse yılda 30 Bin litre suyu çeker. Ağaca ağaç olarak bakma onlar havayı ve suyu filtre ediyor. Bizim kirlettiğimiz suyu ve havayı temizliyor. Bir ağacın yetişmesi yıları alır, kesilmesi birkaç dakika, yanması 2-3 saaat sürer.
Ağaç dikme geleneğini bir an önce hayat geçirilmelidir. Bir an önce geri dönüşüm ile ağaçların kesilmesinin önüne geçmeliyiz. Geleceğimiz geri dönüşüme bağlı. Çevreci yaklaşım sergilemesek kirlenmiş bir hava, kirlenmiş su ile kendi sonumuzu hazırlarız. Kişi başına 422 ağaç düşüyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu konuda öncülük etmesi ile zamanın ruhunu yakalarız.
Çevreci Yazar Hasan SANCAR
Çevreci Yazar Hasan SANCAR Tüm Yazıları