Bizi yaratan, insana şekil ve biçim veren yüce Allah: insanın sosyal hayat prensiplerini de İlahi mesaj olan Kuranda belirtmiştir. Kuranı Kerim. ‘’ Namaz kılın ve zekatı verin’’ Nasıl, ne şekilde hayatı sürdürmesi gerektiğini Ayet ve Hadislerle belirlenmiştir.. Namaz ile zekatı Kuranın bir çok ayetleri ile beraber anlatılmıştır. Namaz ile zekatı beraber zikreden Allah c.c Zekatın önemini buradan anlıyoruz.
İslam’ın köprüsü zekattır . buyurarak zekatın önemini açıklamıştır. Sosyal hayatımızın her alanını kapsayan İslam’ın evrensel değerleri zekat, fıtır sadakası, yardımlaşma dayanışma paylaşma bilincini, paylaşma önemi gibi toplumsal hayatımızın huzurunu sağlayan bu kurallara uymamızı gerektiğini bir emir olara anlatılması İslam da’ görüyoruz. Zekat fakirliği, yoksulluğu önleyici en güzel bir sistemdir.
Zenginler hakkıyla zekatlarını verseler fakirlik problemi çözülür. Kırkta birini fakir, miskin, muhtaç insanlara verilse insanlar arasındaki kıskançlık duygusu ortadan kalkar. Zengin ile fakirin arasındaki fark çözülür. Mal, mülk servet asıl sahibi Allah’tır. Zengin dünyada Allah c.c kendisine verdiği malın kırkta birini ihtiyaç sahibine vermek zorundadır. Bir Müslüman olarak bunu kendisine farz kılmıştır. Zekatı vermeyen toplumlara ; Hz. Ebu-Bekir savaş sebebi olarak ilan etmiştir.
Senin var benim yok anlayışını ortadan kaldırır.. ‘’ ben tok olayım başkası açlıktan ölsün bana ne.’ anlayışını yok eder. İslam’ın beşinci Halifesi olan Hz. Ömer bin Abdulaziz döneminde zekat verilecek fakir bulunmuyordu. Çünkü zekatı hakkıyla müstahak olanlara ulaştırılıyordu. Veriliyordu. Su istimal yoktu. Muhtaç olana veriliyordu. Bugün muhtaç olsun olmasın yardımlara herkes koşuyor. Müracaat ediyor. Ban göre millete de bir problem var. Adil yönetici, sosyal yardımlaşmada görevli insanların buna çok dikkat etmeleri gerekir. Fakirin hakkını muhtaç olmayana verilmemeli.
Batman sel felaketini yaşadı ya, o zaman bende malzeme dağıtırken görevliydim. Sel baskını evin birinci katına girmiş kiracı adam mağdur olmuş evini götürmüş, gitmiş. Ev sahibi ikinci katta oturuyor ikinci katta oturan ev sahibi de yardım talep etti. Dedim amca sel ikinci kata ulaşmamış ki, yardım talep ediyorsun. bu yardımlar mağdurların hakkıdır. İstanbul ,Ankara belediyeleri o zaman bu malları mağdurlara için göndermiş. Bunda senin hakkın yoktur diyerek adamı terslemişim. Bunu samimiyetimle söylüyorum. buna şahidim. Bu sadece bir örnektir.
İhtiyacı olan almalı. Muhtaç olan zekatı almalı. muhtaç olmayan ben muhtaç değilim desin. O zaman hak yerini bulur. Sadaka kültürü ile yetinmemek lazım. Keşke fakirlik ve cehalet olmasaydı. Ama var her toplumda bütün dünyada zenginlerde var fakirlerde. Bu Hayatın gerçeğidir . En gelişmiş ülkelerde de bu dengesizliği görüyoruz. Keşke fakirlik olmasaydı. Ama var, Keşke gelir dağılımın dengeli adaleti sağlansaydı.
Şu gerçeği hiç unutmayalım ; bugün zengin ülkeler silaha yapılan yatırımlar, ve savaşlarda patlatılan füzeler mühimmatların yüzde birini kısıtlama getirseler dünyada fakirlik problemi çözülürdü.. Rusya Ukrayna savaşında yapılan askeri harcamaların hadi hesabı yoktur. bunu sorgulamalıyız. Suriye’nin iç savaşında yalpan askeri harcamalar.vs. gibi dünyan dengesini bozan savaşlar, göçler, yer altı yer üstü zenginlik kaynakların talanı ve binaların viraneye döndüğü olaylar, hepsi fakirliğe, yoksulluğa ve perişanlığa zemin hazırlamakta.
Dünyada bu problemlerin çözümü ancak İslam adalet anlayışı ile ve son peygamberimiz Hz. Muhammet (s ın) ahlakıyla sağlanır. Gerçek anlamda zekat müessesinin işlevini görmesi ile sağlanır…
Abdurrahman Akbulut Tüm Yazıları