İslam evrensel değerleri taşıyan, hayatın bütün alanlarını kapsayan alakadar olan ilahi bir dindir. Tahriften, tebdil ve tağyirden uzak ilahi bir mesajdır. Oruç tutmakla sağlığın vücuda faydaları görmek mümkün. Zekat sosyal hayatın insana ne kadar büyük faydalar sağladığını uzmanlar ifade ediyor. Zekat sosyal bir yardımlaşma dayanışma örneğidir. ‘’ senin var benim yok ‘’ anlayışını yok eden sosyal bir adalet mekanizması görevini görüyor. Fakirlik problemini çözüyor.
Namaza bakıyoruz namazda ruhun huzuru, bedenin temizliği sağlanıyor. Günde beş vakit bütün uzuvların yıkmamak, iç ve dış temliliği sağlayarak mikroplardan kirden temizlenmiş oluyor. Ayrıca Camide saf saf olan genç – ihtiyar alim –cahil işçi işveren yan yana omuz omuza vererek, Allah’a karşı olan şükran borcunu yerine getirerek muhteşem bir tabloyu oluşturuyor.
Rahmet , merhamet duyguların zirveye ulaştığı Ramazan ayında zenginler zekatların vererek fakir ve miskinleri gözeterek yardımlaşarak , bu zamanda insanların en çok muhtaç olduğu yardımlaşma, dayanışma ve kardeşliği n esasını teşkil ediyor. Bu sosyal faaliyetleri başka dinlerde görmüyoruz.
Din sadece vicdandan ibaret bir anlayış değildir. İslam’da rahmet, merhamet ,şefkat duyguları oluşturan bir dindir. Sosyal hayatın her alanında, ticarette, alışverişte, insanlar arasındaki muamelatta ahlaki konuları ihtiva ediyor. Adalet, sevgi, kadın hakları, hayvan hakları, insan hakları, komşu hakları, Akraba hakları gibi hayatı konuları ela alarak,nasıl ,ve ne şekilde davranması gerektiğini ilahi kitabımız kuran ve peygamberimiz Hz. Muhammet (a.s ) tarafında açıklanmış bizzat efendimiz bunu örnek yaşayışıyla uygulamıştır.
‘ Zekat İslam’ın köprüsüdür, zekatını vermeyen o köprüden geçmez. ‘’hadis.’’ Oruç tutunuz sıhhat bulunuz.’’ Hadis. ‘ Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.’ Hadis-i şerif. ‘’ Komşu komşunun şerrinden emin olmadıkça cennete giremez.’’ ‘’ Rızkın onda dokuzu ticarette.’’ olduğunu peygamberimiz beyan etmiştir. ‘’ Sadık doğru bir tüccar kıyamet günü sıdıklarla, peygamberlerle haşır olacak .’’Buyuruyor peygamberimiz. Bütün bu Hadis-i şerifler bize gösteriyor ki, sosyal konuları ihtiva eden bir dindir İslamiyet..
İslam’da, Miskinlik, fakirlik, tembellik, başkasına el açmak, başkasına yük olmak yoktur…’’ İki günü eşit olan zarardadır ‘’. buyuruyor peygamberimiz. İki günü eşit olmayacak çalışacak, üretecek, insanlar a faydalı olmaya çalışacak.. biz böyle bir dinin, böyle buyuran bir peygamberin ümmetiyiz. Bu şuuru bu anlayışı taşımak ona göre yaşamak mecburiyetindeyiz. ‘’ Bizi aldatan bizden değildir .’’ buyuruyor efendimiz. Aldatmayacak, çalmayacak, hile sahtekar yapmayacak..
Bütün bu hadisler İslam’ın temel ilkeleridir. Bu duygu ve inançla hayatımız şekillendirmemiz lazım. İslamı hayatta nefsimizde tatbik ederek başkasına örnek olmak, hayattan dersler çıkarmak, haya boyu her alanda bunu göstermek gerekir diye düşünüyorum.
Abdurrahman Akbulut Tüm Yazıları