Kişinin kendini yetersiz,beceriksiz,değersiz hissetmesine neden olan,yaşam kalitesini düşüren ve başarısızlığa yol açan psikolojik bir durumdur.
Aşağılık kompleksi çocukluk döneminde anne ve babanın yanlış tutumlarından kaynaklanır.Pek çok kişinin muzdarip olduğu bu durum,çocukluk döneminde başlayarak ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara yol açar. Neden mi? Çünkü küçük yaşlarda şiddet gören, hor görülen,dinlenilmeyen,aile sevgisinden yoksun kalan,bireylerin bilinçaltlarında bu türden bir psikolojik hastalık gelişir. Bu duygu içerisinde olan insanları anlamak ve tanımak için,onların konuşma şekillerine ve beden dillerine bakmak gerekir.Bu karmaşık duygu çözülmediği taktirde kişiler sosyal ilişkilerinde, özel ve iş yaşamlarında gereken başarıyı gösteremez zamanla yalnızlık duygusuna kapılarak toplumdan uzaklaşır. Bu tür olumsuz düşünceler dolayı kişi sürekli kendini yetersiz hissederek normal yaşamında yapabileceği şeylere karşı ‘’ben yetersizim’’gibi bir takım ön yargılar geliştirerek yeteneklerini sergileyemez. Sosyal ve iş yaşamında hem ikili ilişkilerini zedeler hem de ekonomik gelirinde de ciddi düşüşlere yol açar.
Berlirtileri; Sürekli övülmeyi ve takdir edilmeyi beklerler.
Daima kendilerini yetersiz gördükleri için toplumdan uzaklaşırlar ve bu nedenle arkadaş edinme konusunda sorun yaşarlar.
Hatalarını kabul etmedikleri gibi başarısızlıklarını başkalarına mal ederler.
Eleştiriye kapalıdırlar kendilerini yetersiz gördükleri alanlarda başkalarını eleştirerek eksikliklerini örtmeye çalışırlar.
Oldukları kişi ile olmak istedikleri kişi arasında onlar için daima büyük bir uçurum vardır.
Sürekli kendilerini ispat etme çabası içerisindedirler.
Karşı tarafa zarar verme isteği.
Özgüvene uygunsuz cevap verme.
Dinlememek ve ön yargılı bir şekilde karşı tarafı susturma eğilimi göstermek.
Aşırı eleştirel bir tutum sergilemek.
Kendini ortamdan soyutlama.
Tedavisi; Kişi öncelikle bu sorunuyla yüzleşmeli ve yaşadığı olumsuzlukları kabullenmelidir.
Mükemmeliyetçilikten uzaklaşmalı.
Kişi yeteneklerinin farkına varmalı ve bu yönde kendisini geliştirecek bazı kurslara katılmalıdır.
Bu tür sorunlar yaşayan kişilere,ailesi ve çevresi tarafından kendisine eleştirel değil destekleyici yönde
bir tavır sergilemeli.
Uzman kişilerden destek almalı.