Maalesef son dönemde piyasa hiçte iç açıcı değil. Ülkede yaşanan Siyasi belirsizlik, yaklaşan Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri, Suriye’de Türkiye sınırlarına yakın yerlerde yaşanan gelişmeler ve çözüm sürecinin sona ermesi nedeniyle bölgede ciddi şekilde bir kriz yaşanıyor. Piyasada para yok, kimse bir yatırım yapamıyor. Yine yüksek vergiler esnafı bezdirmiş durumda. İnşaat sektörü durmuş durumda.
Maalesef 15 Temmuz Hain Darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmeler Türkiye’de yeni bir seçim sürecini daha başlattı. Seçimlere 2 yıl kala MHP Lideri Devlet Bahçelinin çağrısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Haziran’da seçim için karar aldı. Bakın piyasa toparlanmak üzereyken alınan seçim kararı nedeniyle Batman’da piyasada her şey alt üst oldu. Dolar 3 ayda yüzde 20 oranında zamlandı. Benzin ve Mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Son 2 yıldır bölgede esnafın yüzü gülmüyor. Yine yaşanan esnaf krizinin bir diğer etkeni de Ülkenin bir çok yerinde olduğu gibi ilimizde de son aylarda çoğalan süper marketler; bakkal, manav, kasap gibi küçük esnafı kepenek kapatma noktasına getirdi. Piyasada ciddi durgunluğun olduğu çarşı pazarda kimi zaman esnaf siftah yapmadan dükkânını kapatmak zorunda kalıyor.
ESNAF ZOR DURUMDA
Dev alış veriş merkezlerinin kentlerin merkezlerinde açılmasıyla süper marketlerin cazibe haline gelmesi zaten güç şartlar altında ticaret yapan küçük esnafın belini büktü. Bir süredir İlimizde esnaf gruplarıyla görüşme imkanı buldum. Esnaf temsilcilerinin görüşlerini zaman zaman gazetemizde dile getirdik. Okuyanlarınız biliyorlardır. Okumayanlarınız için tek cümleyle özetlemek gerekiyorsa; “Bir dokun, bin ah işit“ deyimi, esnafların durumunu en iyi şekilde özetlemeye yetecek sanırım?
Ekonomik krizin en çok vurduğu meslek gruplarının başında gelen küçük ve orta ölçekli esnaflar, artık işlerini yürütmekte zorluk çeker hale geldiklerini ve çıkış yolu aradıklarını dile getiriyorlar. Hemen hemen her gün esnafın içindeyiz. Konfeksiyoncusundan manavına, manavından kuyumcusuna, Bakkalından lokantacısına kime sorarsak halimden memnun değilim? diyor.
24 Haziran seçimleri öncesinde esnaf ziyaretine çıkan Bağımsız aday Aydın Gök’te esnafın durumuna dikkat çekerek “Esnaf Ramazan’ı yarıladıklarını fakat ona rağmen henüz bayram hareketliliğinin başlamadığını söyledi. Devlet vergi topladığı gibi aynı zamanda esnafa destek vermesini de bilsin. Dönem dönem krizler oluyor. Şu anda döviz beklenenin çok üstünde yükselmiş durumda. Dolayısıyla bizim de neredeyse her şeyimiz dolara endeksli olmuş. Bu da ekonomimiz için bir dezavantajdır. Bununla birlikte esnafımız daha fazla sıkıntı görüyor. Dolayısıyla devlet bu konuda esnafı desteklemelidir.” Dedi. Sayın Aydın Gök’e katılmamak elde değil.
Değerli Okurlarım Çözüm sürecinin son bulması ve 24 Haziran seçimleri öncesinde olan Belirsizlik esnafı zor durumda bırakıyor. Batman’da son bir yılda 500 esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığı ve yüzlerce esnafın ise zor durumda olduğu ifade edildi.
Eğer bu belirsizlik böyle devam ederse bu ekonomi durumu daha kötüye gider. Batman esnafı çeklerini, kredilerini ödeyemiyor. Yüzlerce esnafımız icralık oldu. Maalesef durum kötü. Esnafımıza ciddi bir destek olmazsa büyük sıkıntı olur.
Yine Başka bir sorun olan Havamania sorunuda henüz çözülmüş değil. İnşaat sektörünün canlanması ve işsizliğin hafifletilmesi için bu sorunda çözülmelidir.
İstihdam sorununun giderek büyüdüğü ilimizde ekonomik şartların daha da ağırlaşması hiçte iç açıcı görüntüler oluşturmuyor.
Esnafın içinde bulunduğu durum ekonomik anlamdaki gelişme hareketlerinin neredeyse durması devletin gereken yatırımlarda etkisiz kalması bir anlamda insanlarımızı da kaderiyle baş başa bırakıyor. Yapılan tüm teşvik düzenlemelerine rağmen yatırımcıların ilimize gelip fabrika açmaması nedeniyle tüm gözler devletin yapacağı fabrika ve istihdam alanlarına çevrilmiştir.
Ekonomik nedenlere bağlı olarak toplumda yaşanan olumsuzluklar alabildiğine çoğalıyor. Devlet olarak bu olumsuzlukları görüp gereken çalışmalar bir an önce yapılmalıdır. Batman ve Bölge Esnafına ciddi bir destek sunmak gerekir.
Nimet DAL Tüm Yazıları