Menü

Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi

Geri Dön

Pigmentlerin Önemi

17 Eylül 2019, 19:07

Pigmentler boya albenisinde en önemli unsur olan rengin oluşmasını sağlayan kimyasallardır. Boyaya ilave edilerek boyar madde kazandırılmakta ve renk insan gözüne güzel görünmektedir. Boyar madde hem kendinden hem de boyayı oluşturan bileşenlerle etkileşerek boyanın rengini belirlemektedir.

Pigmentler partikül boyutları oldukça küçük olan; çözücü içerisinde ya da bağlayıcıda çözünmeyen, fakat boyanın temel taşı olan aynı zamanda da film vermeyen ancak filmin içerisinde yer alan organik ya da inorganik yapılı renkli veya renksiz kimyasallardır. Pigmentlerin kullanım tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Günümüzde ise teknolojinin gelişmesi ile çeşitli yöntemlerle pigment üretimi gerçekleştirilmektedir.

Pigment Çeşitleri   

Pigmentler 3 ana grupta incelenmektedir. Bunlar renk pigmentleri, görsel etki pigmentleri ve fonksiyonel pigmentlerdir. Pigmentler boyaya çeşitli özellikler kazandırabilmektedir. Bu özellikler arasında renklendiricilik, örtücülük, koruyuculuk(antikorozif), dayanıklılık gibi özellikler yer almaktadır. 

Pigmentlerin en önemli işlevi arasında boyalara örtücülük özelliği kazandırması yer almaktadır. Örtücülük sağlayan pigment sayesinde ışığı kırma indisi etkilenmektedir. Yani ışığı kırma indisi büyüdükçe de boyanın örtücülüğü güçlenmektedir. Boyanın hammaddesi olan pigmentlerin kullanım alanları da boyanın özelliğine göre değişmektedir.

Pigmentlerin İşlevleri

 Pigmentler boyaya örtücülük işlevinin yanı sıra kimyasal ve fiziksel etki direnci de kazandırmaktadır. Boya asidik ya da bazik ortamlara uygun olarak hazırlanması ve parlaklık gibi özellikleri de pigment cinsine ve kullanım şekline bağlı olarak geliştirilmektedir.

 Pigmentler ıslatıcı kalitesine, pigmentin dispersiyon oranına ve ıslatma derecesine bağlı olarak değişim göstermektedir. İyi ıslatma özelliği pigment parlaklığını artıracaktır. Ancak iyi bir dispersiyon da sağlanmadan örtücü ve kaliteli bir boya elde edilememekte ve düzgün renge ulaşılamamaktadır.

 Pigmentlerin Kullanım Alanları

 Pigmentlere aynı zamanda boyanın renginin ham maddesi de denmektedir. Pigmentler tüm moleküllerde yer alabilen renk verici maddelerdir. İnorganik ve organik çeşitleri bulunan pigmentler günümüzde sanayide birçok yerde kullanılmaktadır.

 Plastiklerde, cam sanayisinde, endüstride, sanayi ürünlerinde, tekstil ürünlerinde, çimento sanayinde, lastik üretimleri ile deri üretimlerinde, kozmetik sanayinde, boya üretimlerinde ve dekoratif amaçlı ürünlerde kullanılabilmektedir. Pigmentler özellikle estetik amaçla kullanım alanı bulmaktadır. Suda ve çeşitli çözücülerde çözünmemelerinden dolayı kullanımları oldukça geniş alanda olmaktadır.

Yorumlar (0) Yorum Ekle
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi

Normal Siteye Dön