Menü

Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi

Geri Dön

YKS SINAVINDA ALTIN DEĞERİNDE TAVSİYELER

14 Haziran 2023, 14:47

Özel Batman C1 Kurs Müdürü ve Eğitim Uzmanı Eyyup Konak, 17-18 Haziran tarihinde yapılacak YKS-2023 sınavına sayılı günler kala öğrencilerin sınav esnasında neler yapması, kaygı ile nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgiler verdi.Genellikle adaylar bu dakikalarda hata ve panik yaparlar. Bu süreyi ısınma süresi olarak düşünün ve rahatlayın. Kaygınızı, aşırı düzeyde olmadığı sürece size enerji

ve motivasyon veren bir duygu olarak kabul edin. Orta düzey kaygı sorulara odaklanmanız için gereklidir.

PANİK YAPMAYIN

Çoğunuz yıl içinde birçok deneme sınavına girdiniz, önceki yıllarda çıkan soruları incelediniz ve çözdünüz. Cumartesi ve pazar günü gireceğiniz sınavlar, bundan farklı olmayacak.
 Bu Sınav bir sıralama sınavıdır. Size zor gelen soruların birçok öğrenciye de zor geleceğini aklınızdan çıkarmayınız. Sınavın sonucunu değil, sınav esnasında sınav süresini en iyi şekilde değerlendirerek, yapabileceğinizin en iyisini nasıl yapabileceğinizin düşününüz. Bu durum dikkatinizi duygularınıza değil soruların çözümüne yönlendirmenize yardımcı olacaktır.

DERİN NEFES ALIN

Sınava başladığınız anda her şeyi unuttuğunuz duygusuna kapılabilirsiniz. Bu, geçici bir durumdur. Sınava giren her aday bu durumla karşılaşabilir. Dert etmeyin, geçer. Birkaç soruyu yanıtladıktan sonra bu duygu kendiliğinden yok olur. Değişimi hissetmezsiniz bile.
Sınav süresince moralinizin bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Bunun için 10-15 saniye arkanıza rahatça yaslanarak burnunuzdan derince nefes alın ve aldığınız nefesi bir miktar içiniz de tutarak ağzınızdan yavaşça verin.

ZAMANLAMAYI DOĞRU YAPIN

Uzun paragraflı sorulardan korkmayın ve ön yargıyla yaklaşmayın. Asıl uzun paragraflı soruları çözmenin daha kolay olduğunu unutmayın. Çünkü o tür soruların cevapları metnin içinde saklıdır.
Paragraf tipli sorularda (Türkçe ve Sosyal Bilimler) paragraftan önce soru kökünü okuyun. Böylelikle zıhın, sorulan soruya göre paragrafı okuma eğiliminde olur.
Yeteneğinize ne kadar güvenirseniz güvenin, işlem gerektiren sayısal testlerdeki soruları sınav sırasında mutlaka kâğıt üzerinde çözün. Sorunun çözümünü kitapçığa yapmanız işlem hatalarınızı en aza indirecektir.

ZOR SORUYLA UĞRAŞMAYIN

Size önemli bir ipucu: TYT ve AYT'de sorular 5 farklı kategoride hazırlanıyor. Soruların yüzde 10'u çok kolay, yüzde 20'sı kolay, yüzde 40'1 normal, yüzde 20'sı zor ve yüzde 10'u da çok zor düzeydedir. Sınavdan niye korkuyorsunuz? Soruların yüzde 70'ı rahatlıkla çözülebilecek türden. Zor sorularla uğraşıp vakit kaybetmek yerine, o süre zarfında 3 kolay soruyu çözmüş olursun. Hızlı ama isabetli olmak, başarının en önemli unsurudur.
YANITLAMANIZ DAHA AKILLICA OLUR. NE KADAR ÇOK DOĞRU SORU YAPARSANIZ, O KADAR İYİ OLUR.
Unutmayın, aynı testteki soruların zorluk-kolaylık derecesi puanlamalarda etkili değil, hepsinin kazandırdığı puan aynıdır. Böyle bir durumda sınav anında aşırı zorlandığınız soruya gereğinden fazla zaman ayırmanın bir anlamı yok. Sınavlarda zaman sınırlaması olmasaydı birçok kişi başarılı olurdu. Dolayısıyla sınav anında çözemediğiniz sorularla inatlaşmaya gerek yok. Çözemediğiniz soruyu işaretleyerek pas geçebilirsiniz.
TURLAMA TEKNİĞİNİ KULLANIN
Bir testteki kolay, çok kolay ve normal soruları birinci turda çözerek; diğerlerini (zor ve çok zor soruları) ikinci tura bırakmaya turlama tekniği denir. Sınavlarda bu tekniği kullanmak başarınızı önemli derecede artıracaktır.
İlk planda çözemediğiniz soruların yanına bazı şekiller yaparak atlayınız. Mesela;
1. İlk hamlede çözemedim, ama konuyu biliyorum(!)
2. Zaman alıcı soru, ama herhalde çözerim (?)
3. Zor soru, çözemeyebilirim (x)
Bunu yaptığınız takdirde sınavın sonlarına doğru, artan vakitte öncelikli soruları, sonraki soruları, daha sonra da X'lı soruları çözmeye çalışınız
Böylelikle hem moralinizi yükseltmiş olursunuz hem de zamandan kazanırsınız. Zor ve çok zor soruları yanıtlamak için daha fazla zamanınız kalır.
ACELECİ DAVRANMAYIN
Doğru yanıtı bulduğunuzu zannederek diğer seçeneklere bakmamanız sızın zararınıza olur. Mutlaka sorunun bütün seçeneklerini okuyun. Bu, zaman kaybı değildir. Yanıtınız doğru olsa bile mutlaka diğer seçenekleri de okuyun.
ATMAYIN
Cevabından yüzde yüz emin olmadığınız soruları boş bırakın. Genelde boş bırakılan sorular adaylar rahatsız eder, seçenekleri eleyerek sonuca gitmeye çalışırlar.
SÜREYİ SON DAKİKAYA KADAR DEĞERLENDİRİN
Bazen adayların sınav bittikten sonra kitapçıkları son kez kontrol ederken, iki seçenek arasında kaldığı sorularda ilk verdiği cevabı değiştirdiği görülüyor. Böyle durumlarda okumalar hariç) yoksa kesinlikle cevap şıkkını değiştirmeyin. Sınavda akla gelen ilk seçeneğin doğruluk oranı yüzde 80 civarındadır.
Sınavınız erken bitse bile bütün cevapları kontrol etmeden, boş bıraktığınız sorulara tekrar bakmadan salondan çıkmayın. Sınav süresini son dakikaya kadar değerlendirin.
TYT sınavından sonra, sınav hakkında konuşmayınız. Soru tartışmayınız. Bir süre yalnız kalarak dinleniniz. Daha sonra AYT sınavına odaklanınız.
Kendinize güvenin. Yapabileceğinizin en iyisini yapmak için çalışın.

 

Yorumlar (0) Yorum Ekle
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi

Normal Siteye Dön