Özel Zilan Hastanesi Psikiyatri Doktoru Doç. Dr. İbrahim Fatih KARABABA; “ Günümüzde birçok kişi psikolojik kökenli rahatsızlıklar yaşamasına rağmen, tedavi veya danışmanlık almaktan çekiniyor. Aylarca, haftalarca, hatta yıllarca görülebilen psikiyatrik hastalık belirtileri kişiye ve çevresine zararlı ve tehlikeli boyutta olabiliyor. Özellikle bölgemizde psikolojik destek almak bir zayıflık
ya da delilik olarak değerlendirilebileceği korkusuna neden olmakla birlikte kişinin yaşam kalitesini oldukça düşüren, kişide isteksizlik, hayattan zevk alamama, yaşama isteğinde azalma umutsuzluk ve yorgunluk gibi belirtiler verebiliyor. Psikolojik rahatsızlıklar yaşayıp da bu konuda uzmanlardan yardım almayan birçok insan bu sıkıntılarıyla yaşamaya devam ediyor. Psikiyatri veya psikoloğa başvurmak en son seçenek oluyor. Çoğu zaman bu kişiler sahtekâr insanlara tarafından suiistimal ediliyorlar.Problemin çözüm süreci uzadıkça, problemi çözmek de zorlaşıyor. Bu şekilde, psikolojik rahatsızlıklar tedavi edilmeyince oldukça kötü sonuçlara yol açabiliyor”“ dedi. Doç. Dr. İbrahim Fatih KARABABA; “Psikolojik sorunlara bağlı bedensel rahatsızlıkların da oldukça yaygın görülebildiğini, çoğu insanın çarpıntı, uyuşma, halsizlik, nefes darlığı, baş dönmesi gibi şikâyetlerle uzun zaman doktor doktor dolaştığını, gereksiz birçok tahlil ve tetkik yaptırdığını, yerinde olmayan tedaviler aldığını” ifade etti.
Depresyon ile ilgili de açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İbrahim Fatih KARABABA; “Bazı kişiler depresyon halini, derin bir boşluk duygusu şeklinde tanımlarken bazı bireyler ise yaşam ile bağlantıları kopmuş, boş bir duygusuzluk hali şeklinde ifade edebilirler. Depresyon belirtileri herkeste farklı etkiler ve tepkiler yaratabilir. Özellikle erkeklerde depresyon belirtileri genellikle şiddetli öfke nöbetleri ve huzursuzluk şeklinde olabilirken; kadınlarda ise yoğun hissizlik, yaşamdan zevk alamama şeklinde kendisini gösterebilmektedir. Özellikle son dönemde yapılan araştırmalar, depresyonun ve diğer psikolojik rahatsızlıkların yüksek oranda tedavi edilebildiğini göstermektedir. Depresyon tedavisinde başarıya ulaşabilmenin en önemli noktalardan biri depresyonda olan bireyin tüm tedavi seçenekleri hakkında bilgi sahibi olup, kendisi için en uygun seçeneğe karar verebilmesidir. Günümüzde orta dereceli ve şiddetli depresyonun tedavisinde en çok tercih edilen yöntemler antidepresanlar ve psikoterapidir. Özellikle depresyonun daha hafif formlarında konuşma terapilerinin en etkili tedavi yöntemi olabilmektedir. Antidepresan tedavisinde karşılaşılan en büyük problemlerden biri de kişilerin birkaç günlük ilaç kullanımından sonra işe yaramadığı gerekçesiyle ilacı bırakmalarıdır. Bu nedenle eğer depresyon tedavisinde doktorunuz tarafından ilaç önerildiyse, önerilen süre boyunca ilaçları aksatmadan kullanmak gerekir.” dedi.
Son olarak Doç. Dr. İbrahim Fatih KARABABA; “İnsanlar psikiyatrik tedavi görmekten korkmamalıdırlar. Aksine tedavi görmemek istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.” dedi.