Menü

Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi

Geri Dön

Dicle Elektrik Verimli Tarım Hikayeleri

09 Nisan 2021, 20:12

Şanlıurfa’lı çiftçi pivot sulamayla yüzde 50 tasarruf sağladıŞanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde çiftçilik yapan Muhammet Özkan 600 dönüm tarlasında “pivot” denilen bilgisayar destekli modern sulama yöntemi kurdu. Güneş enerjisini de sisteme entegre eden çiftçi hem verimde hem enerjide yüzde 50 tasarruf sağlıyor. Neden “Dicle Elektrik Verimli Tarım Hikayeleri?”


Dicle Elektrik olarak, hizmet bölgemizde tarımın ne kadar önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Tarımsal sulama abonelerimize daha yüksek kaliteli enerji sağlamak için tüm imkanlarımızı seferber ediyor, ciddi yatırımlar yapıyoruz. Bununla birlikte, tarımda enerji verimliliğini artırmak için kolektif bir seferberlik gerektiğinin de farkındayız. Özellikle de sulama maliyetlerinin yüksek olması, çiftçilerimizin elektrik maliyetlerini de çok yukarılara çekiyor, yönetilemez kılıyor.

İşte bu düşüncelerle, bölgemizde tarımın verimliliğini artırmak isteyen tüm çiftçilerimizle kol kola, bilgi birikimimizi güçlendirmek, başarılı örneklerin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak için “Dicle Elektrik Verimli Tarım Hikayeleri” serimize başlıyoruz. Bu serimizde, bölgemizin dört bir yanından güzel hikayeleri sizlerle paylaşacağız.

Muhammet Özkan’ın hikayesi

Dicle Elektrik Verimli Tarım Hikayelerimizin ilk kahramanı Şanlıurfalı çiftçi Muhammet Özkan. Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Balkatan köyünde çiftçilik yapan Muhammet Özkan, kendisine ait 600 dönüm büyüklüğündeki arazinin sulanması için geçtiğimiz yıl ekim ayında “pivot” denilen sistemi kurdu. Kendi ekseni etrafında dönerek sulama yapan ve dönüş süresi ile akıttığı su miktarını bilgisayar otomasyonuyla belirleyen pivot sulama yöntemi hem enerji ve su tüketiminde hem de ürün hasadında ciddi bir tasarruf sağlıyor. Sistemin çalışması için gereken enerji ise üzerine entegre edilen güneş panellerinden karşılanıyor.

Muhammet Özkan kendisine ait toplam 1700 dönüm arazide yaptığı tarımsal üretimde enerji ve suyun ciddi maliyet kalemleri oluşturduğuna dikkat çekerek, “Daha az enerjiyle daha fazla sulama yapmak ve daha fazla verim elde etmek için araştırma yaptık. Pivot yönteminin dünyada kullanılan en modern teknoloji olduğunu gördük. Modern sulamanın en çok tercih edilen yöntemlerinden biri olan pivot sulamada, sistem kendi ekseni etrafında dönerek sulama yapıyor ve dönüş süresi ile su akıtma miktarı bilgisayar otomasyonuyla belirleniyor” dedi.

“Yüzde 0 faizle finansman sağladık”

Muhammet Özkan pivot sulama sistemini kurmak için gereken finansmanı ise “Modern Basınçlı Sulama Kredileri” kapsamında Ziraat Bankası’ndan sıfır faizle temin etmiş. Kurulum maliyeti 450 bin lira olan sistemin kullanım ömrü ise 20 yıldan fazla.

Çiftçi Muhammet Özkan, pivot sistemini kurmadan önce elektrik pompasıyla kuyudan su çekmek suretiyle geleneksel sulama yöntemini kullandığına dikkat çekerek, “Üzerimizde ciddi bir maliyet yükü oluşturuyordu. Hem de toprağın verimini azaltıyordu. Çünkü vahşi sulamada bir kısım toprak kaybı da

yaşanıyor ve aşırı sudan içindeki mineraller de azalıyor. Bu sistemin elektriğini de üzerine kurduğumuz güneş panelleriyle sağlıyoruz. Sadece yetersiz kaldığında şebekeden elektrik kullanıyoruz” diye konuştu.

Özkan, pivot yöntemiyle şu anda buğday sulaması yapıldığını ardından mısır sulaması yapılacağını da kaydetti.

Yorumlar (0) Yorum Ekle
© 2024 - Batman Demokrat Haber | Batman Yerel Gazetesi

Normal Siteye Dön